Naatan Nohik litsentsimaailmas



Naatan Nohik on oma esimese tarkvaraprojekti valmis saanud. Nüüd tuleb tal oma tarkvara levitamiseks leida sobiv litsents


Photo by KOBU Agency on Unsplash (Unsplash License)


Sõelale on jäänud kolm tükki: ärivaraline litsents EULA, GNU GPL ja BSD litsents.

Põhjaliku inimesena mõtiskleb Naatan plussidest ja miinustest.



Kui oled mõnda tarkvara installeerides mitmekümne "Next" kliki vahel vilksamisi mitmemeetrist tekstijada ja "I agree" nuppu näinud, siis suure tõenäosusega oli tegemist EULA ehk end user license agreement litsentsiga. Paljude muude nimede hulgas kutsutakse seda vahel ka shrink-wrap (kui tingimused on näha alles pärast tarkvara ostmist) või click-wrap (kui tingimused on näha tarkvara installeerimisel) litsentsiks.

EULA määrab, mida kasutaja tohib või ei tohi tarkvaraga teha, lepingu tingimused, vastutuse jm. EULA litsents võimaldaks Naatanil varjata oma lähtekoodi ning keelata teistel oma tarkvara kopeerida, sealhulgas pöördprojekteerimise abil lähtekoodi välja uurida. Samuti võiks ta sinna kirjutada, et tema ei vastuta millegi eest juhul, kui kasutaja otsustab tarkvara mitte-eesmärgipäraselt või illegaalsetel eesmärkidel kasutada, kui tarkvara juhtumisi mingil põhjusel ei vasta nõuetele (pakub tarkvara as-is ja as-available) või kasutaja digiseadme kasutuskõlbmatuks muudab. Lisaks võib ta igal hetkel tingimusi muuta, litsentse igal hetkel katkestada või kohustada kasutajat oma hinge endale müüma. :) Kahtlemata jätaks see litsents Naatanile kõige rohkem vabadust sätestada endale sobivad tingimused ning pakuks kaitset võimalike kaebuste või kohtuvaidluste puhul. Tõsi küll, juriidiliselt pädeva lepingu koostamiseks läheb ilmselt juristi või muu spetsialisti abi vaja.

Seda litsentsi võiks ta kasutada siis, kui ta leiab, et tema lähtekood on ülimalt väärtuslik ning ta soovib seda varjata, seda ainult ise edasi arendada ja selle eest ainult ise raha teenida.




GNU GPL (GNU General Public License) litsents tähendaks, et Naatan peab oma spagetikoodi avalikustama ning iga tema tarkvara kasutaja võib tarkvara kasutada täpselt nii nagu ta ise tahab, seda muuta, täiendada ja litsentsiga levitada. Ainus tingimus levitamisel on see, et ka levitatud tarkvaral peab olema GNU GPL litsents. Rahaküsimist see valik ei takistaks, kuigi jääb siiski oht, et keegi ostab tema tarkvara, kuid levitab seda seejärel tasuta edasi. See tähendaks, et kui Naatani eesmärk on raha teenida, siis peab ta ilmselt rohkem pingutama, et inimestel siiski oleks põhjust tema tarkvara või teenuseid osta. Samas kasutajad oleksid ilmselt õnnelikumad, sest saavad koodi muuta täpselt enda või ettevõtte vajadustele vastavaks ning isegi kui Naatan ühel hetkel projektist tüdineb ja seda edasi ei arenda, siis võib see huviliste abil oma elu ikkagi edasi elada.

GNU litsentsi võiks Naatan kasutada näiteks siis, kui ta on valmis teinud parajalt toreda projekti, mida teistega jagada, ta võib-olla küsiks tarkvara või tehnilise toe pakkumise eest ka raha, aga üldiselt oleks tal siiralt hea meel, kui inimestel on sellest kasu ning nad seda edasi arendaksid ka siis, kui ta ise enam ei taha.




BSD (Berkley Source Distribution) litsentse on mitu erinevat, sealhulgas nelja klausliga originaalvariant, kuid enamasti siiski kas kolme või kahe klausliga. Samuti kasutakse BSD litsentsi nimetust ka muude BSD Free and Open Source Software (FOSS) litsentide puhul. Üldiselt tähendab Naatanile BSD litsentsi kasutamine seda, et kasutajad võivad tarkvara ja lähtekoodi vabalt levitada, peaasi, et sellele on lisatud Naatani autoriõiguse tekst ja teatis, et tema poolt üle antud tarkvara on as-is (st. tema selle eest ei vastuta). See on kirjas esimesel kahes klauslis. Kolmas ja neljas klausel puudutavad levitatava tarkvara reklaamimist. Ehk siis paremal juhul saab Naatan kindel olla, et keegi tema tööd oma loominguks ümber ei nimeta, kuid ei ole takistatud see, et tarkvarast tehakse kinnise lähtekoodiga ärivara.

BSD või mõnda muud vaba litsentsi võiks Naatan kasutada siis, kui lähtekood on üsna lühike või mõnel muul põhjusel ei ole eriti oluline, mis sellest edasi saab, aga talle lihtsalt meeldiks tulevikus Copyright (C) Naatan Nohik silti kusagil näha.





https://www.servicenow.com/products/it-asset-management/what-is-eula.html

https://www.eff.org/wp/dangerous-terms-users-guide-eulas

https://www.gnu.org/licenses/gpl-3.0.html#license-text

https://opensource.org/license/bsd-3-clause

https://www.gnu.org/licenses/license-recommendations.html

Comments

Popular Posts