Netikett

Olgugi, et digitaalses maailmas liigeldes võib jääda mulje, et oleme anonüümsed ja internetis võib justkui kõike teha ja öelda, siis ei tasu unustada, et ekraanide taga on siiski päris inimesed. Seepärast on ka internetisuhtluse kohta kirjutatud mitmeid etiketi (netiketi) juhiseid. Üks nendest on Virginia Shea 1994. aastal kirjutatud raamat "Netiquette", mis sisaldab kümmet põhipunkti, millest võiks veebis suheldes kinni pidada.


Minu lemmikpunkt nendest kümnest, mis minu arvates on täiesti ajatu, on "ole inimene". Arvan, et see võtab tegelikult väga hästi kokku ka enamus ülejäänud punktidest. Ole inimene - käitu viisakalt, arvesta teistega, ära tee neile halba. Kui 10 käsku läheb liiga paljuks, siis ehk piisab ühestki, ehk siis käitu samade põhimõtete järgi nagu päriselus teiste inimestega suheldes.

Arvestades aga, et raamat on siiski kirjutatud 30 aastat tagasi, võiks öelda, et "austa teiste inimeste aega ja võrguühendust" on oma tähtsust kaotamas. Esiteks on see väga kontekstipõhine - üks-ühele suhtluse puhul, kui vastaspoolel ei ole teadaolevalt võrguühendusega kõige paremini, siis olen täiesti nõus, loomulikult tuleb sellega arvestada. Suures plaanis on aga interneti kiirused kasvamas, paljudes kohtades (email, foorumid, sotsiaalmeedia) faili suurused nagunii piiratud ja lisaks erinevad tehnilised võimalused allalaadimiste või nende mahtude piiramiseks (telefoni seaded, videote puhul kvaliteedi valimine). Teiste inimeste ajale võiks muidugi endiselt mõelda, kuid pigem arvaks siinkohal, et olulisem on valida aega ja kohta. Kardan, et üldiselt on olukord nagunii kontrolli alt väljas ja internetis oleva küsitava väärtusega andmete maht on juba hoomamatult suureks läinud. Pigem on igaühel vabadus lihtsalt ebasobivat ignoreerida. Me ei taha ju ka veebipolitseinikku, kes hindaks, mis on vajalik ja mis mitte. Eks see jääb siis lõpuks igaühe enda südametunnistusele, kui palju interneti solgisurma panustab. ;)

http://www.albion.com/netiquette/book/index.html

Comments

Popular Posts