Veebilehtede kasutatavus

Kasutatavus on üldisemalt laiem mõiste, kuid minu jaoks seostub küsimustega: kas veebilehte kasutades on mul nägu naerul ja rõõm, et leian kõik asjad kiiresti üles, või paneb juba mõte sellest, et on vaja mingit infot leida raskelt ohkama ja pean tükk aega sisemist motivatsioonikõnet, et saaks asjaga lõpuks ometi ühele poole?

IT kontekstis on taanlane Jakob Nielsen ilusti sõnastanud kasutatavusele viis põhilist komponenti:

  • õpitavus - kui lihtne on kasutajal hakkama saada peamiste funktsioonidega esimesel kasutuskorral?
  • tõhusus - kui kasutaja on kasutamise selgeks saanud, siis kui kiiresti on tal võimalik ülesandeid sooritada?
  • meeldejäävus - kui kasutaja naaseb kasutatava objekti juurde pärast eemalolekut, siis kui kiiresti taastub endine vilumus?
  • vead - kui palju kasutaja objekti kasutamisel vigu teeb, kui tõsised need on ja kui raske on neid parandada?
  • rahulolu - kui meeldiv on kasutuskogemus?

Positiivset näidet oli päris raske valida, sest mõtteid tuli päris palju, näiteks Bolti äpp, Eesti.ee jne. Kuna just hiljaaegu sai kasutusele võetud äpp Zwift (ja seega kasutatud ka nende veebilehte) ning elukaaslasel on mu kiidulaulust juba villand, siis avanes fantastiline võimalus seda siin teha.

Õpitavus - veebilehel minnes on kohe oluline info olemas - mis äpp see on, liitumine, kui veel kindel pole, milleks äpp hea on, siis leiab kohe lisainfo. Samuti väga meeldis, et menüüst sai kiiresti üles leida ka teenuse maksumuse, mis ei olnud kuhugi kaugele ära peidetud. Ka äpi kasutamisel läks vaid mõni minut koos sisselogimisega, et esimesed virtuaalsed rattasõidud teha. 

Tõhusus - olles paar nädalat äppi kasutanud, siis endiselt saab kõik asjad väga kiiresti tehtud. Kui tekib huvi mingi seadistuse või funktsiooni vastu, siis leiab kodulehelt ruttu mõne selgitava artikli. Meeldib, et tegelikult on kõik n-ö stardivalmis, aga samas jätkub ka avastamisrõõmu igasuguste lisavigurite osas.

Meeldejäävus - kahjuks selles osas veel oma kogemust pole, aga kuna esmane kasutamine oli juba lihtne, siis eeldatavasti probleeme ei teki.

Vead - vigade vältimine on üsna lihtne, sest näiteks äpi avamisel tuleb kohe ette rattaga ühendamise vaade, ilma ühendamata edasi liikumine peab olema teadlik otsus. Kui virtuaalses poes rattaid vaadata, siis on rataste valik ühel pool ja ostmise nupp teisel pool, et ei olegi võimalik kogemata midagi osta. Kui lähed mingile treeningule või võistlusele ja otsustad, et ikkagi ei soovi seal olla, siis saab lihtsalt sealt ka lahkuda. Ehk siis tõsiste vigade tegemine on tehtud pea võimatuks.

Rahulolu - veidral kombel kui nüüd sügavalt järele mõelda, siis tegelikult ei saa öelda, et see on nüüd kõige lihtsam veebileht ja äpp, mida kasutada. Päris mitme funktsiooni juures olen pead kratsinud ja mõelnud, et mis see küll teeb. Ja sama veidral kombel kaalub tegelikult rahulolu äpiga päris palju asju üle. Kogu kasutuskogemus on väga mänguline, mis ongi eesmärk. Kui ma lähen kodulehele lugema, et mis mingi funktsioon teeb ja saan selle käigus veel teada, et need ongi seotud päris rattasõiduga, siis on see tore. Ja kui kaloraaži loetakse pitsalõikudes ja virtuaalsest poest saab (higi)tilkade eest reaalsete rattamudelite põhjal tehtud virtuaalseid jalgrattaid osta, siis läheb ka tuju heaks. :)

Browniepunktid veel siis selle eest, et neil on partnerlus Level Accessiga, et nende veebileht oleks kõigile kasutatav.














Negatiivse näitena tooksin PHP.net-i. Saan aru, et veebileht on suunatud programmeerijatele, aga kohe üldse ei istu, kui ühe veebilehe kasutamine nõuab üsna palju eelteadmisi, eriti arvestades, et paljud kasutajad ongi algajad, kes soovivad keelt alles õppida.

Õpitavus - veebilehel olles tundub, et eesmärk on kogu olemasolev info sinna lihtsalt ära paigutada, mõtlemata selle peale, mis on kasutaja jaoks üldse oluline. Päris mitu klikki tuleb teha, et jõuda nii dokumentatsioonis kui ka allalaadimises õige kohani.

Tõhusus - kui veebileht on juba selge, siis tegelikult tõhusus kõige halvem ei olegi, üsna kiiresti leiab dokumentatsioonist õige koha ning tegelikult on toodud iga funktsiooni kohta ka näiteid, kuid tihti avastan siiski, et nendest ei piisa ning satun ikkagi guugeldamise rajale.

Meeldejäävus - elu jooksul on ikka paar-kolm korda tulnud ette vajadus PHP-d installida ja sisuliselt iga kord lähen ma jälle otsima, et mida tähendab thread-safe ja non-thread-safe. Vasakul keskel servas on, tõsi, ka kirjeldus olemas, kuid see ei ole eriti nähtaval kohal, ning on otsast-otsani erinevaid lühendeid täis topitud, seega ma ei saa endiselt aru, kumb see siis õige on, mida üks "tavakasutaja" võiks valida. Ka dokumentatsiooni osas on mul enamasti vaja teada, et mida mingi funktsioon teeb, kuid ka see on avalehelt ikka üsna kaugele peidetud. Kõige kiiremini saan õige kohani otsinguga, kuid linkidel klikkides on ikka tükk seiklemist, et õigesse kohta jõuda.

Kuidas ennast pärast lisainfo lugemist veel rumalamalt tunda kui enne 😄








Vead - vigade tegemise korral ei ole keeruline mujale navigeerida või siis teine versioon/variant installida, kuid kui selgub, et sai näiteks vale versioon installitud, siis tundub tüütu küll jälle uuesti alustada.

Rahulolu - üldiselt veebilehega väga rahul ei ole ja pigem on selle kasutamine minu peas seotud ikka paraja peavaluga, mida võimalusel väldin.


https://www.zwift.com/eu
https://www.nngroup.com/articles/usability-101-introduction-to-usability/
https://www.php.net

Comments

Popular Posts