IT juhid

 Kui mõelda IT juhtide juhtimisstiilidest, siis üks võimalik jaotus on järgnev: juht (leader), suhtleja/teavitaja (communicator), treener/juhendaja (coach), mentor/õpetaja (mentor), arengumootor (change agent) ja ülemus (power broker). Kindlasti langevad enamus inimesi ka mitmesse kategooriasse korraga.

Mõned näited Eesti IT juhtidest võiks olla Taavi Kotka ja Taavet Hinrikus.


Taavi Kotka on töötanud tarkvaraarendusettevõtte Nortal juhatuse esimehena, Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu presidendina ja Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumis IT-valdkonna asekantslerina. Samuti on ta asutanud idufirma KOOS.io, juhtinud Eesti e-residentsuse projekti ning loonud HK Unicorn Squad liikumise. Sellest kõigest lähtuvalt ja võib-olla eelkõige viimase tõttu liigitaks mina ta juhendaja "kategooriasse", kuigi kindlasti käivad tema kohta ka mitmed teised jaotused, näiteks juht (leader) või mentor. HK Unicorn Squad on liikumine, mille eesmärk on edendada ja populariseerida tehnoloogiaharidust tüdrukute seas. Nad korraldavad 8-14 aastastele tüdrukutele tehnoloogiaringe ning kord aastas ka suvelaagreid. Kahtlemata on Taavi Kotka inimene, kellel on head ideed ning ta ei lase ennast häirida, isegi kui teised nendesse ei usu. Nagu ta on ise öelnud, siis usub tema reaalainete inimesena arvudesse, kui need näitavad, et asjal on jumet, siis on arvamus seejuures vähetähtis.


Taavet Hinrikus on Wise kaasasutaja (koos Kristo Käärmanniga) ja üks omanikke. Wise loodi aastal 2011, inspireerituna isiklikust vajadusest. Kuna asutajad pidid Eestis ja Suurbritannias tihti rahaülekandeid tehes pankadele suuri teenustasusid maksma, siis tekkis neil mõte, et nad võiksid kanda raha hoopis üksteise riigisisestele kontodele, arvestades muidugi endiselt valuutakursiga. Ka praegu toimib Wise sisuliselt samal põhimõttel. 2012. aasta veebruaris sõlmiti kokkulepe Suurbritannia finantsregulaatoritega ja juba esimesel aastal ulatus tehingute suurus 10 miljoni euroni. Sealt edasi on ettevõte aina enam kasvanud. Kui Wise 2021. aastal Londoni börsil noteeriti, siis said Wise asutajatest Eesti esimesed miljardärid. Kuna Taavet Hinrikus koos Kristo Käärmanniga haarasid kinni innovaatilisest ideest, mida keegi varem teinud ei olnud ja tegid sellest midagi tõeliselt suurt, siis liigitakse mina nad mõlemad arengumootori jaotusesse.


https://turundajateliit.ee/taavi-kotka-intervjuu/

https://unicornsquad.ee

https://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/banksandfinance/12048411/We-have-never-used-cheques-say-TransferWise-founders.html

https://investinestonia.com/estonias-third-unicorn-wise-went-public-on-the-london-stock-exchange/

Comments

Popular Posts